Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар

«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

ВАЖЛИВІ САЙТИ Переводчик онлайн Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату Hram.Lviv.Ua - православний веб-портал для молодої людини, яка шукає Бога, сенсу в своєму житті та відповіді на складні хвилюючі питання Чернецтво Волині

Головна » 2016 » Серпень » 1 » ЗАПОБІГТИ НАСИЛЛЮ - МОЖЛИВО! ВАЖЧЕ БОРОТИСЯ З НАСЛІДКАМИ
15:06
ЗАПОБІГТИ НАСИЛЛЮ - МОЖЛИВО! ВАЖЧЕ БОРОТИСЯ З НАСЛІДКАМИ

Кожна дівчинка, дівчина чи жінка бодай раз у своєму житті стає жертвою насилля з боку представників протилежної статі. Це може бути моральна чи фізична образа (насилля) не лише від когось із рідних чи чужих, а й від свого ж чоловіка, хлопця чи друга, від брата чи від батька. Чому так трапляється – важко сказати, але це насилля може носити різко негативний характер і травмувати дівчину чи жінку на довгі роки. Між собою жінки не люблять розмовляти про це. Звертатись за допомогою до спеціалістів також. Практично кожна жінка намагається самостійно впоратись з пережитим шоком, особливо якщо насилля містило сексуальний характер і було занадто підступним, адже саме від тієї людини не очікуєш такого.

Ми часто чули про жіночу інтуїцію. Яким чином вона може допомогти? Принаймні, якщо вона таки існує, і вже якось себе проявляла, то якраз інтуїція – найкращий спосіб запобігти фатальному збігу подій.

Найбільше, що може дівчинка (ще маленька дитина) – це відчути, що до неї ставляться якось не так і просять те, що не викликає довіри, але викликає неприємне здивування. Але для того, щоб вона знала про можливу небезпеку інтимного характеру - батьки, зокрема мама, неодмінно повинні розповісти їй про це.

Дівчина ж може знати про небезпеку насилля з боку чоловіків, зокрема навіть друга, якому вона довіряє, вже значно більше, тому лише привиті з самого малечку норми моральної поведінки та твердості характеру, пояснення, які вона повинна отримати з боку матері, можуть її врятувати від подібного випробування.

Найскладніше в цих випадках ведеться якраз жінкам, особливо одруженим, бо мабуть немає на світі жінки, яка не опинялась в подібних ситуаціях, коли в її інтимне життя входило насилля. Як одружена жінка знаходить відповідь на те, що відбулося без її згоди і викликало у неї шок та почуття приниження? Мабуть, вона очікує вибачення. Це якщо чоловік пам’ятає, що вчинив. Якщо ж він навмисно все заперечує, мовляв, був на підпитку, то яким чином вони потім загладжують конфлікт, який виник? Переважно, конфлікт не загладжується ніяк. Адже якщо жінка, незважаючи на біль приниження, не звинувачує свого чоловіка прямо, то її психіка все одно цей шок «перетравити» не може і тому рано чи пізно він викличе психічний розлад, який може призвести до трагічних наслідків.

Якщо проблема між чоловіком і жінкою була проговорена, і жінка отримала вибачення від чоловіка, то її психологічний стан з часом повинен стабілізуватись, але не факт, що подібний випадок не повториться. Тому окремі сміливі жінки не звертають уваги на будь-які формальності і розривають стосунки з чоловіком, котрий вчинив над нею насилля.

Але ті, які вибрали шлях замовчування проблеми і ніяк не відреагували на подію, що з ними відбулась, рано чи пізно отримують ту порцію насилля, яка перетворює їх в осіб з яскраво-вираженими відхиленнями.

На жаль, у нас погано працює служба довіри, психологічної допомоги, тому жінки чи дівчата дійсно замикаються  в собі і нікому нічого не розповідають, або намагаються самі собі знайти виправдання тому, що трапилось. Намагаються забути. Але такі вчинки по відношенню до жіночої статі практично ніколи не забуваються. Жінка завжди пам’ятатиме того, хто вчинив над нею зло! І це зло буде продовжувати свою справу вже в ній самій, адже з маленької зернини воно проросте у колос ненависті, бажання принижувати у відповідь та у відчуття болю над втраченою жіночою гідністю.

Яким чином жінка чи дівчина повинна собі допомогти?

Психологи рекомендують неодмінно все сказати прямо тому, хто вчинив зло, витягнути з себе цей крик і це звинувачення, але ще краще зробити все можливе і неможливе, щоб цього не допустити. Як чином?

Напевно, лише уважністю, скромною та чесною поведінкою. Не давати нікому права порушувати особистий простір і якщо людина не розуміє цього - знайти причину вийти з кімнати, втекти, попросити допомоги у когось, хто нейтральний і може в цій ситуації допомогти.

Наприклад, ви відчуваєте, що хтось чітко йде за вами по темній безлюдній вулиці, яка завершується садом чи сквером, через який вам потрібно буде пройти в цій двозначній ситуації, яка виникла. Якщо є можливість, тут же пошукайте поглядом будинок чи під’їзд, куди ви можете забігти і де можете знайти прилисток. Стукайте у двері, кличте на допомогу, поки хтось вам не відчинить. І тут же ховайтесь за цими дверима, пояснюючи ситуацію.  Нехай рятівник проведе вас потім до вашого дому, поки ви не перетнете поріг, в якому почуватиметесь у безпеці.

Іноді для цього жінці чи дівчині банально допоможуть ноги: бігти потрібно не швидко, але впевнено. Підстрибуючи, ніби ви просто збавляєтесь. Це викликає здивування, тому у вас буде час зорієнтуватись на місцевості, куди можна забігти, щоб уникнути переслідувача, або якщо хтось нейтральний появиться на горизонті, спокійним голосом зверніться до нього по допомогу, нехай пройде разом з вами до безпечного для вас місця.

Якщо ситуація трапилась в приміщенні, то знайдіть причину відволікти від себе того, хто домагається близькості з вами. Найважче це зробити, якщо ви людину знаєте давно і не очікуєте продовження інтимного характеру, а довіряєте, наприклад, його словам про те, що це лише масаж, або подібні фрази. Тоді намагайтесь зіграти, що масаж вам спричинив біль, тому що у вас хвора спина, зіграйте цей біль, сльози, звинуватьте у тому, що вас не чують, і ви не потребуєте більше ніякого масажу, і таким чином зупиніть будь-які інші дії по відношенню до вашого тіла, якими б благими намірами чи словами не супроводжувались вони з боку, наприклад, колишнього хлопця чи просто хорошого знайомого (друга). На жаль, саме такі випадки сексуального насилля над жінками є найбільш поширеними. Тому потрібно знати, як захистити себе і не дозволити вчинити над собою глум.

Як діяти при насиллі вдома? Дуже часто це відбувається з дівчатками до 14-15 років, які бояться зізнаватись мамі в тому, до чого спонукає наприклад тато, вітчим, дядько чи старший брат, чи друг старшого брата. Але якщо не сказати правду, то психологічний розлад у такої дитини з кожним роком продовження такого насилля над нею буде лише поглиблюватись і може призвести до самогубства чи прямого вбивства насильника. Щоб цього не трапилось, дівчинці завжди потрібно казати, що вона має повну довіру з боку матері, що мама завжди її захистить. Для цього мати повинна теж бути сміливою і наполегливою у прийнятті важливого рішення, як захистити власне дитя. Насамперед, вона повинна ізолювати дитину від насильника чи того, хто розбещує, винайняти окреме приміщення, вимагати розлучення та психічну експертизу, неодмінно пройти курс психологічної реабілітації і зробити все можливе для того, щоб з дитиною після її скарги більше такого ніколи не траплялось.

Але в новинах ми дуже часто чуємо, що такі дівчатка терплять насилля від батька чи від вітчима, чи від старшого брата протягом декількох років, аж поки проблеми зі здоров’ям (чи навіть вагітність) не стають настільки очевидними, що дитина нарешті не витримує і зізнається. Це найгірші випадки подібного насилля над дівчатками. І щоб врятувати таку дитину – потрібно безліч зусиль. Але насамперед - покарати насильника в правовому порядку. Тільки усвідомлення того, що насильник знаходиться за гратами, може дитині допомогти в реабілітації і відчутті захищеності від можливого повторення трагедії. Останнім часом прийоми самозахисту, які викладають у відповідних спортивних школах, дуже сприяють в цьому питанні безпеки жіночої статі перед насиллям.

Розглянемо також випадки насилля над жінками з боку осіб жіночої статі:

Але як це не дивно, особливо важко сприймається насилля з боку особи твоєї статі: зокрема моральний тиск з боку інших дівчат чи жінок, їхня зверхність і відверта продемонстрована ненависть викликає не менший шок, ніж якби жінка отримала цей удар від чоловіка. Чому? Бо відчуваючи постійну загрозу з боку чоловічої статі, жінка підсвідомо надіється на жіночу солідарність,  підтримку, захист, дружбу, добре ставлення. Натомість отримує удари ще гірші, ніж у виконанні чоловіків. Бо переважно одна жінка ненавидить іншу просто тому, що та занадто на неї не схожа. І все. Тобто практично безпричинно. Цей біль загладити ще важче, адже людина не може зрозуміти, чому в її бік спрямовано зло, і чим воно викликано, якою дією чи словом? Причину не називають або формують вигадану причину, яка немає нічого спільного з правдою чи реальним станом справ.  Причиною може бути бажання вилити на комусь своє невдоволення та злобу.

Як в таких випадках захиститись жінці? Складно з ворога зробити друга. Складно пояснити, що ненависть – погане почуття, і складно вийти переможцем з таких недвозначних ситуацій. Найкращий спосіб – ніяк не спілкуватись з тією людиною. Взагалі. Просто не реагувати на її існування. Якщо для цього потрібно змінити місце роботи – то краще змінити. Якщо потрібно уникнути зустрічі чи навіть вітання – то краще уникнути.  І просто жити далі. Адже ненависть насправді шкодить якраз тому, хто ненавидить, бо призводить до важких невиліковних недуг. А той, хто ділиться доброзичливістю – отримує у відповідь також хороше ставлення.

Якщо з  жіночою ненавистю більш-менш все зрозуміло, то як бути з жіночим приставанням та натяком на інтимну симпатію?  Тут все просто: переважно жінки краще розуміють «НІ», ніж чоловіки. Не реагуйте на цю симпатію ніяк, адже вона неодмінно потім призведе до взаємної відрази, звинувачень і т.п. Протиприродній зв’язок не містить в собі позитивних імпульсів і призводить до яскраво-виражених форм психічного розладу. Це ніяк не пов’язано з суспільним осудом, але сама природа жінки не допускає співжиття та гармонії в стосунках з жінкою. Всі домисли на цю тему – лише ілюзія, яка швидко розвіюється, якщо людина зберігає ясний розум.

Найкращий спосіб вберегтися від чоловічого чи жіночого насилля – завжди зберігати уважність та витримку в критичних ситуаціях.  

Ольга І. 

Переглядів: 413 | Додав: Илючка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: