Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

ВАЖЛИВІ САЙТИ Переводчик онлайн Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату Hram.Lviv.Ua - православний веб-портал для молодої людини, яка шукає Бога, сенсу в своєму житті та відповіді на складні хвилюючі питання Чернецтво Волині

Головна » 2015 » Листопад » 3 » ТВОРЧА ПАЛІТРА СТУДІЇ ВИТОКИ ЗНОВУ ЄДНАЄ МИТЦІВ
13:43
ТВОРЧА ПАЛІТРА СТУДІЇ ВИТОКИ ЗНОВУ ЄДНАЄ МИТЦІВ

       Майдан-2013-2014 вплинув на усіх нас, але найбільше зачепив за живе саме митців – струн їхньої душі сміливо торкнулось пережите українцями прозріння та душевний біль,  пробудження гідності та почуття справедливості.

Власне, тому спільне засідання музейної вітальні Домки Ботушанської та літературно-мистецької  студії  «Витоки» розпочалась із вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні, воїнів АТО і дорогих нашому краю митців, яких ми втратили з різних причин, але завжди пам’ятаємо про них: Анни Дущак, Домки Продан, Кузми Смаля та інших.

Ця зустріч зібрала творчий цвіт Глибоччини: Олександру Вознюк, Олену Рутецьку, Олену Рєпіну, Елеонору Скіпор, Наталку Лупуляк, Леонтину Топало, Марію Козуб з с. Кам’янка, а також, саме засідання великою мірою було присвячене поважному ювілею Мірчі Мінтенка, якому виповнилося 75 років. З ним на «Витоки» завітала його творча родина: Марія Гулей, Родіка Зегря, Сільва Гончарук, афганець Дмитро Федорча ті інші.  

Свою нову книжечку презентувала Олена Рутецька, авторка декількох поетичних збірок, яка цього разу присвятила її дітям: «Онучата-маківчата». Поетеса, що прожила в Глибоці 54 роки життя, і лише 4 роки тому переїхала у м.Збараж Тернопільської області, та блискучий педагог української мови та літератури - вона сформувала цілу плеяду талановитих й успішних учнів, серед яких: Роман Ванзуряк, колишній голова Чернівецької ОДА, директор Глибоцького ліцею - Ольга Шевченко, Людмила Пенюк, методист Глибоцького відділу, Микола Рубанець, актриса Чернівецького театру Анна-Дарія Андрусяк, філологи: Антоніна Крючко, Світлана Кирилюк, Ольга Григорчук, Ольга Ілюк, Ірина Бомба та багато ін.

Від імені, мабуть, усіх учнів, які й досі люблять й пам’ятають Олену Рутецьку, виступила і я - Ольга Ілюк, автор поетичної збірки «Шлях троянди» та роману «Диваруки», щоб подякувати їй за ті важливі роки шкільної науки, які сформували мене, як митця та журналіста, та виплекала цілу плеяду інтелігентних, творчих особистостей. Адже вона вкладала в нас зернину того духовного світла й любові до художнього слова, яке проросло в вагомі плоди поваги до людей та рідної землі.

Особливо приємно відзначити, що в Тернопільському краї Олена Василівна також отримала визнання свого таланту та часто друкується в районній й обласній пресі. Вона зачитала свої прозові нариси про глибочан: Валентину Максим’юк, вчителя початкових класів, та Марію Заману, вчителя англ. мови, а також - нові, ще неопубліковані поезії.

Учасники засідання радо вітали шановану гостю - нашу славну буковинську художницю, ілюстратора книг більше 100-а авторів, поетесу Раїсу Рязанову, яка довгий час жила в Глибоцькому краї, але згодом переїхала в м. Чернівці. Пані Раїса ілюструвала всі книги Олени Василівни та ця зіброчка «Онучата-маківчата» вийшла особливо чарівною, барвистою та захоплюючою.

Чимало нового почули учасники засідання про Домку Ботушанську, нашу глибоцьку письменницю. Директор музейної вітальні Д. Ботушанської - Ольга Шевченко та Мірча Мінтенко, який особисто знав народну письменницю, зуміли сердечно розповісти про окремі сторінки її життя та творчості.

Особливо вразив присутніх виступ Олени Рєпіної, начальника відділу молоді, спорту та туризму Глибоцької РДА, яка звернулась до авторів з проханням писати книги для молоді, а також зачитала свій вірш про Матінку Богородицю, що неймовірно сподобався присутнім, адже це був той душевний творчий порив, який народився в автора після відвідання Святої Землі – Ізраїля.

Олександра Вознюк, натхненниця усіх творчих заходів та очільниця літстудії «Витоки», зачитала свої нові вірші різної тематики, і вкотре всі присутні під впливом почутого перейнялись роздумами про наше сьогодення.

Порадували своїми поезіями і такі автори, як: Наталка Лупуляк, Елеонора Скіпор, Марія Гулей, Родіка Зегря та інші.

Відома на Глибоччині автор пісень та бард Галина Сисолєтіна заспівала присутнім пісню на слова Олени Рутецької та розповіла про свого батька – поета Івана Семенюка.

Продовжилось спільне засідання вже в музейній вітальні Домки Ботушанської, де всі присутні ознайомились з новими експонатами, творчими доробками митців краю. 

Ольга Ілюк, спеціально для «Нового дня»

 

 

Переглядів: 580 | Додав: Илючка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: