Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар

«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

ВАЖЛИВІ САЙТИ Переводчик онлайн Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату Hram.Lviv.Ua - православний веб-портал для молодої людини, яка шукає Бога, сенсу в своєму житті та відповіді на складні хвилюючі питання Чернецтво Волині

Головна » 2013 » Лютий » 23 » Акафіст преподобному Амфілохію Почаївському
02:33
Акафіст преподобному Амфілохію Почаївському

Акафіст преподобному Амфілохію Почаївському 
Кондак - 1 
     Обранче Христовий і обителі Почаївської новий чудотворче, скорботних швидкий утішителю і недужих благодатний цілителю, преподобний отче Амфілохіє, любов'ю прослаляючи богоугодне життя твоє, пісню подяки про тебе Богові приносимо. Ти ж, як сміливий до Нього молитовник і теплий про нас посередник, випроси всім, що з вірою до тебе приходять, від душевних і тілесних зол звільнення, до тебе взиваємо: 
     Радуйся, преподобний отче Амфілохіє, теплий наш заступниче і предивний цілителю! 
Ікос - 1 
     Архангелу Рафаїлу, що молитви стражденних Богу приносить і здоров'я благодаттю Його з небес подає, уподібнився ти преподобний, як лікар неабиякий, який лікує наші недуги багаточисленні. Ми ж, згадуючи преславне твоє життя, так співаємо тобі: 
         Радуйся, землі Волинської святе просвітлення; радуйся, батьків благочестивих чадо благословенне.

Радуйся, з малку у вірі істинній вихований; радуйся, бо молитовне діяння і тілесне утримання з дитинства полюбив.

Радуйся, бо від юності своєї у благочесті просяяв; радуйся, бо чесноти батьків своїх успадкував.

Радуйся, бо майстерному лікуванню, отцем своїм, навчений; радуйся, бо благоговінню і лагідності матері своєї наслідувати намагався. Радуйся, бо супроти похоті плоті, зберіганням дівоцтва і чистоти подвизався; радуйся, що на хіть очей цнотливістю озброївся.

Радуйся, бо гордості життєвої покорою протиставився; радуйся, бо Христові заповіді боголюбства і братолюбства виконав! Радуйся, преподобний отче Амфілохіє, теплий наш заступниче і предивний цілителю! 
     Кондак - 2 
     Бачивши на собі правицю Божу, що завжди тебе покриває, і швидкоплинність життя земного розуміючи, всі принади світу лукавого відкинув Ти і на святу гору Почаївську прийшов. Все життя своє в жертву Богові в чині чернечім приніс Ти, невпинно співаючи Йому: Алилуя. 
       Ікос - 2 
      Розуму досконалого віднайшли в тобі православні люди, бачачи богоугодне твоє життя. Ти ж від надміру любові сердечної до Христа набрав  про них отче піклування.

      З висоти ж небесної дар духовного розуміння отримав і гідно вжив єси в навчання духовно юним, цього ради вихваляємо тебе, промовляючи
      
Радуйся, наказу Творцевого виконавцю; Радуйся, про спасіння ближніх піклувальниче.           Радуйся, бо Духа Святого здобув; радуйся, у темряві невіри блукаючих просвітителю! Радуйся, скорботних і обтяжених утішителю; радуйся, ревний християн окормителю! Радуйся, Церкви земної Воїне; радуйся, полків демонських про гонителю! Радуйся, святих отець послідовниче; радуйся, єретиків улесливих викривачу! Радуйся, покаяння вчителю; радуйся, від рабства гріховного визволителю! Радуйся, преподобний отче Амфілохіє, теплий наш заступниче і предивний цілителю! 
      Кондак - 3
 
      Силою Божою укріплюваний, на висоту життя без пристрастей мужньо зійшов, блаженний, тож від Господа багаті благодатні дари прийняв Ти, спасінню ближніх ними послужив, смиренно оспівуючи Щедродателя Бога: Алилуя.
 
      Ікос - 3
 
      Маючи цілительства дар, воістину, як нове джерело благодаті, на горі Почаївській явився Ти, отче Амфілохіє! До тебе ж бо, в безлічі різних недуг стражденні, з вірою і надією старанно прибігали, і силою благодатних молитов твоїх, безкорисливо здоров’я прийнявши, в радості подяки взивали:
 
       Радуйся, бо силою Всевишнього підперезаний, незцілимі недуги лікуєш; радуйся, владою Божою вбраний й мертвих воскресав! Радуйся, бо сліпих зрячими створюєш; радуйся, бо глухим слух і німим мову відкриваєш! Радуйся, бо кістки понівечені виправляєш; радуйся, бо хребти розслаблені зміцнюєш! Радуйся, бо сухі руки і ноги струменями життя наповняєш; радуйся, бо вогнем опалені тіла відновлюєш! Радуйся, виразки і смрадні струпи тілесні очищаєш! Радуйся, ран плоті чудовий цілителю! Радуйся, бо тим, хто розуму позбавився, молитвами до Богородиці, розум здоровий подаєш; радуйся, бо стражденних від дух нечистих, ім'ям Ісусовим звільняєш! Радуйся, преподобний отче Амфілохіє, теплий наш заступниче і предивний цілителю!
 
        Кондак - 4
 
        Даром прозріння, щедро ві
д Господа дарованим, дізнався про навалу чужинців! З цієї ж години дано тобі бачити душі й долі тих, хто до тебе приходить. І як ревнощів про благочестя сповнений, гріхи нерозкаяних даром цим лагідно викривав, щоб принесли гідний плід покаяння, чистим серцем до Бога взиваючи: Алилуя. 
        Ікос - 4 
        Євангельських словес благоразумного слухача і їх мудрого виконавця, бачимо в тобі преподобний. Їх же заради на шлях самозречення, поневірянь та утисків ревно зійшов Ти, і за Христом неухильно простував. Ми ж, щасливі про таке наслідування Спасителя, трепетно серцем взиваємо: 
        Радуйся, бо бажання бути з Христом завжди Ти мав; радуйся, бо Того Єдиного здобути намагався! Радуйся, чернечого послуху суворий виконавцю; радуйся, на ниві Христовій ревний діяче! Радуйся, осяйне світило, що скеровує нас до спасіння; радуйся, граде, що стоїть на вершині гори, що до нього всі вірні прибігають! Радуйся, сіль благочестя, бо світ від розтління душевного зберігаєш; Радуйся, бо багатьох ревнощів по Бозі наповняєш! Радуйся, бо лагідність і смирення Христове полюбив; радуйся, бо небесний спокій ще в земному житті знайшов! Радуйся, ріко благодаті Бога; радуйся, з неї ж і нині вірою напоюємося! Радуйся, преподобний отче Амфілохіє, теплий наш заступниче і предивний цілителю! 
         Кондак - 5 
         Сміливим захисником храму Святої Трійці Живоначальної в Лаврі святій став Ти, захистивши його від осквернення й запустіння: безбожних гонителів від дому молитви сміливо відігнав, а вірних людей до крові стояти за віру Христову закликав, безбоязно співаючи Триєдиному Богу: Алилуя.
 
          Ікос - 5
 
          Побачивши в тобі огудники злочестиві ревного захисника обителі Почаївської, і співпоборника кріпкого народу Божого в тобі розуміючи, досади злочинителі безумні, намагалися зробити тебе недужим, стражденним і безчесним; ми ж пісню хвали приносимо тобі, співаючи:
 
          Радуйся, що безстрашно за віри сповідання постраждав; радуйся, за Бога в Трійці Святій уславленого, у в'язницю посадженим був! Радуйся, що муки в наслідуванні Господа Ісуса прийняв!
Радуйся, що з біснуватими і буйними закритий був. Радуйся, в жорстоких муках довготерпеливий; радуйся, бо в лютих злостражданнях не нарікав Ти. Радуйся, бо на мучителів твоїх не озлобився; радуйся, бо любові божественної сповнений! Радуйся, в довготривалих переслідуваннях духовно, бадьорий молитвеннику! Радуйся, бо Богородицю на допомогу завжди призивав! Радуйся, бо всю надію свою на Господа поклав; радуйся, бо у вірі й надії своєї не посоромлений Ти! Радуйся, преподобний отче Амфілохіє, теплий наш заступниче і предивний цілителю! 
        Кондак - 6 
        Проповідником покаяння і житія благочестивого вчителем явився Ти, отче Амфілохіє. Перш бо зцілень тілесних, зціляв душі тих, хто до тебе приходить, від гріхів і беззаконня. До цього ж навчав, що скорботи і хвороби осягають нас за презирство життя богоугодного. І до покаяння закликав, щоб страждань позбавитися. Тому в радості співаємо Тобі: Алилуя. 
      Ікос - 6 
       Засвітився знанням духовним, від Господа тобі дарованим, його ж на душепіклування наші спрямував, від рабського полону звільняючи тих, хто послухали тебе. Нині ж всехвальну пісню від нас прийми:
 
        Радуйся, смирення й любові меч двосічний, підступів ворожих переможцю; радуйся, Апостолів наслідувачу, віри православної утвердження!

        Радуйся, мужній подвижнику, обітниць чернечих ревне виконання!

        Радуйся, Ангелів співбесіднику і ангельського образу наставнику! Радуйся, вірний рабе Божий, сповідників послідовнику! Радуйся, отче милостивий, преподобних сопричаснику! Радуйся, священику, Богом поставлений, бо Жертву Безкровну за людей непорочно приносиш Ти!

         Радуйся, пастирю добрий, що душу свою за словесні вівці Христові готовий положити! Радуйся, лікарю благодатний, водою і борошном, молитвою освяченим, хворих зцілителю; радуйся гідний пресвітера, силою благодаті Божої скоро допомогаючий!

         Радуйся, Богом дароване джерело, життєдайне і цілюще; радуйся, любові Христової сповнений, бо втішаєш тих, хто у відчай впав! Радуйся, преподобний отче Амфілохіє, теплий наш заступнику і предивний цілителю! 
         Кондак - 7
 
         Бажаючи в серці своєму з Христом з’єднатися, невпинно ім'я Його найсолодше устами закликав і вогнем благодаті Божої душу свою в гідний храм Йому очистив. Цього заради і нас навчаєш: розум і серце від світу гріховного відкидати й до Бога спрямовувати, щоб у вічній радості співати Йому: Алилуя.
 

(архієрейське богослужіння на свято Стрітення Господнього в храмі преп. Параскеви Сербської в м. Чернівцях)
         

Переглядів: 2775 | Додав: oilyuk | Рейтинг: 3.2/6
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: